De RES is een regionale samenwerking voor meerdere jaren. Binnen de programmaorganisatie van de RES Twente werken veertien gemeenten, de provincie Overijssel, het waterschap Vechtstromen en de netbeheerders Enexis en Coteq samen, met betrokkenheid van Twence, de Twentse kennisinstellingen en woningcorporaties.
We leveren een Twentse bijdrage aan het oplossen van de klimaatproblematiek. Om sneller van het aardgas af te komen en onze CO2-uitstoot fors te verlagen stellen we met deze partijen een regionale energiestrategie op: een Twents plan voor energietransitie. Dat plan heet de RES.
In 2021 maakten we een eerste plan, de RES 1.0. Dit document kun je hier bekijken. De RES Twente 1.0 is een plan om de gezamenlijke energiedoelen in 2030 voor Twente te realiseren. Daarmee dragen wij bij aan het Nationaal Klimaatakkoord.
Om de twee jaar wordt er zo'n plan opgesteld. We werken nu aan de RES 2.0.
Er zitten veel voordelen aan het regionaal optrekken in een regionale energiestrategie.
- Gezamenlijk kun je tot inzichten komen over de beste locaties en eerlijkste regionale verdeling van energieprojecten in Twente
- De kracht van het Twentse zit in samen moeilijke uitdagingen oppakken. Hoe kunnen we als regio op eenzelfde prettige manier met inwoners communiceren?
- Gemeenten kunnen op vergelijkbare manieren energiecoƶperaties versterken en op een zo'n effectief mogelijke manier met de initiatieven samenwerken.
- Er wordt nagedacht over manieren waarop inwoners van alle gemeenten kunnen profiteren van de financiƫle opbrengsten van lokale energieprojecten. En dat inwoners die de lasten dragen, ook de lusten krijgen. En lokaal eigendom overal op vergelijkbare manier tot stand komt.
- Energieopwek, maar ook kabels, buizen en leidingen lopen over gemeentegrenzen heen. Samen met netbeheerders zoals Enexis en Coteq kunnen de gemeenten tot gezamenlijk oplossingen komen voor het toenemende energieverbruik en de uitbreiding van de energie infrastructuur.