Inwoners overhandigen 33 adviezen aan bestuurders

09-06-2023

De 33 adviezen zijn afgerond en op 8 juni 2023 was het dan zover. Na 3 inwonersdagen en een periode van hard werken overhandigden en presenteerden de inwoners de adviezen aan raadsleden, bestuurders, ambtenaren en belanghebbenden.

Op 8 juni presenteerden afgevaardigden van het Twents Inwonersforum hun adviezen aan alle aanwezigen: bestuurders van provincie en gemeenten, raadsleden, ambtenaren en andere belanghebbenden in Twente. De soms opvallende adviezen zorgden voor een mooi gesprek. Ook werd het proces van het proces van het inwonersforum toegelicht. Inwoners vonden het over het algemeen een prettige en bijzondere ervaring. "Zo mooi dat we het soms niet eens waren, maar dat er toch zoveel respect was onderling. Het was altijd gezellig", zegt een deelneemster.

Waar gingen de adviezen over?

In dit document en de bijbehorende presentatie vind je alle adviezen met het percentage voor, tegen en blancostemmen terug. De diversiteit tussen adviezen is groot: van buurtbatterijen en een Twents Deltaplan tot locaties en objectieve normen voor windmolens.

Zoals Guido Weesie vertelde aan RTVOost: “Ons advies is onder andere dat als er windmolens of zonneakkers geplaatst worden, er goed gekeken wordt naar de overlast die de bewoners ervaren. Dat vergoedingen naar rato betaald worden en mensen ook meedelen met de energieopbrengsten. Maar ook vooral dat de inwoners inspraak krijgen bij de plaatsing van zonnepanelen en windmolens.”

En nu?

Inwoners zullen de adviezen ook gaan presenteren in de raad van hun eigen gemeente. Daarnaast is afgesproken dat een dele van de inwoners de voortgang gaat monitoren via een adviescommissie of in een andere vorm.

Benieuwd wat de media erover schrijft?

Bekijk het artikel en videofragment van RTVOost

Bekijk het artikel en videofragment van 1Twente

Afbeeldingen

De video van de overhandiging van de 33 adviezen

Cookie-instellingen